Плавен ръст на кръводарителите в РЦТХ - гр. Пловдив

Плавен ръст на кръводарителите отчитат от кръвния център в Пловдив

Д-р Джевизова

 

ИРИНА ШОПОВА

Плавен ръст на кръводарителите, отчитат от кръвният център в Пловдив

ПЛОВДИВ,  

19.04.2022 07:00

 (БТА)

След безпрецедентния спад вследствие на пандемията, от 4000 кръводарители през 2020 година, през тази и миналата година отчитаме плавен ръст. Това каза за БТА д-р Соня Джевизова - Амалиева, директор на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) - Пловдив. По думите й в момента върви кампания по кръводаряване за Цветница и Великден, като само за петък, събота и неделя безвъзмездно кръв са дарили 21 души.

За първото тримесечие на 2022 година кръводарителите от Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик са общо 9547. Ръстът е близо 6 на сто в сравнение със същия период на миналата година. През 2021 година медиците от пловдивския център са взели и обработили кръв от 37 246 души, което, в сравнение с 2020 г., е с близо 15 процента повече.

По изискванията на Световната здравна организация и на Европейската комисия кръводарителите трябва да са между 35 и 45 души на 1000 жители. В Пловдив и региона те са 37, така че напълно отговаряме на тези критерии, каза д-р Джевизова. По думите й най-често кръв даряват хора на възраст между 35 и 55 години. Много бихме искали да работим в по-младите групи, затова имаме насочени кампании в последните класове на гимназиите и при студентите, допълни тя.  

Наложилият се в последните години принцип на компонентната терапия е довел до баланс в резервите, тъй като от един сак кръвна суровина могат да бъдат направени 2-3 биопрепарата, каза директорът на РЦТХ - Пловдив. Тя обясни, че тази терапия представлява комплексен подход, в който на страдащия се предоставя това, което е дефицитно при него - на някои се прилага еритроцитен, на други - тромбоцитен концентрат, на трети - само плазма. Така все по-рядко от центъра прибягват до т.нар. планови дарители, които за Пловдив и региона са 1000. Това са дългогодишни, проследени кръводарители, които се търсят при спешни нужди. Много хора разбират колко ценна е тази дейност, защото тя, освен че е хуманна и полезна за обществото, има и благотворителен характер, коментира д-р Джевизова.

В осигуряването на кръвни ресурси има ежемоментна динамика, посочи тя и допълни, че например в този период от годината - пролетта, кървят язви, които изискват понякога големи обеми кръв за кръвопреливане. Друга характерна за момента нужда е, че, след успокояването на епидемичната обстановка, има ситуация с много хронични случаи - хора, които са чакали да отмине вълната, за да се лекуват и често това изисква различни вливания.

/ЛМ/

Дари кръв, помисли за другите!

Вследствие извънредното положение и пандемията от корона вирус, броят на безвъзмездните кръводарители драстично намаля.

За да се справи с критичното положение, Районен център за трансфузионна хематология – Пловдив отправя призив към Фирмите и гражданите на гр. Пловдив и Областта, които могат да се организират за кръводаряване.

Ние имаме възможност и готовност чрез предварително заявяване, да ви улесним като ви извозим в групи по няколко души /3-6/, с наш транспорт до Кръвния център и да ви върнем, като се спазват ограниченията и изискванията на Националния щаб за безопасност.

Нека проявим милосърдие и благотворителност!

Благодарим Ви предварително!

За повече информация, организация и координиране, моля звънете на тел. 032 904 407 – Емилия Бакалова; 032 904 400 - Величка Николова, Кръвен център гр. Пловдив или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сметка за дарения на РЦТХ - Пловдив

  

Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна и необходимостта от прилагане на разгънати противоепидемични мерки в дейността, РЦТХ - гр. Пловдив се нуждае от допълнителни материални и/или финансови средства с цел подпомагане ежедневната работа на служителите с кръводарители.

При наличие на желание и възможност бихте могли да помогнете на Центъра чрез дарение, като средствата бъдат превеждани по банкова сметка на РЦТХ - гр. Пловдив:

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG22UNCR75273154661201

BIC: UNCRBGSF

За контакти:

Районен център за трансфузионна хематология - Гр. Пловдив

Адрес: Гр. Пловдив, Бул. "България" 234 Б

Еmail: rcth_pl@abv.bg

 

Благодарност към всички дарители и спомоществователи

Отмина една особена година, белязана от пандемията с COVID-19. Година, в която се наложи бързо да се приспособяваме към новите условия на работа и живот.

Беше година, която показа, че добротата, милосърдието и добротворството са присъщи на гражданското общество на град Пловдив.

От името на нуждаещите се пациенти, ръководството и целият колектив на Кръвен център – Пловдив благодари от сърце за навременната и адекватна намеса на сдружението „Бизнесът за Пловдив“ с членове над 30 изявени, проспериращи местни компании, които организираха и доставиха необходимите апарати за даряване на реконвалесцентна кръвна плазма в Пловдивския районен център за трансфузионна хематология.

Благодарим на всички дарители и спомоществователи, с чиято помощ Кръвен център – Пловдив има необходимото оборудване за извличане и обработване на така необходимата и ценна реконвалесцентна плазма. Така за закупуването на шоков фризер помогнаха голям брой фирми и физически лица, организирани от г-жа Нели Иванова и г-жа Пепи Павлова, подкрепени от Общинската администрация. За осигуряване на специализираната медицинска апаратура, касаеща COVID-19 – сектора на РЦТХ – гр. Пловдив, изключително активна помощ и съдействие пред Министерство на здравеопазването оказа г-жа Дани Каназирева – Областен управител на област Пловдив.

Благодарим на всички Вас многобройни, анонимни, безвъзмездни и доброволни кръводарители през трудната 2020г. за Вашата човечност, благотворителност и гражданска ангажираност.

Благодарим и на Вас дарители на реконвалесцентна плазма, които сблъсквайки се с коварната болест сте готови да помагате на нуждаещите се болни след оздравяването.

Благодарение на всеотдайният екип на РЦТХ – гр. Пловдив от високо квалифицирани професионалисти /лекари, сестри, лаборанти и др./ чрез интензификация, работата на звеното стартира успешно на 18.11.2020г.

Благодарение на всички Вас, много болни са прекарали Коледа и Нова година отново със своите семейства и близки, много заболели са имали шанс за живот.

Пожелаваме Ви една здрава, мирна и успешна 2021 година!

Благодарим!

Благодарност.pdf

Poker websites gbetting.co.uk/poker sign up bonuses