Плавен ръст на кръводарителите в РЦТХ - гр. Пловдив

Плавен ръст на кръводарителите отчитат от кръвния център в Пловдив

Д-р Джевизова

 

ИРИНА ШОПОВА

Плавен ръст на кръводарителите, отчитат от кръвният център в Пловдив

ПЛОВДИВ,  

19.04.2022 07:00

 (БТА)

След безпрецедентния спад вследствие на пандемията, от 4000 кръводарители през 2020 година, през тази и миналата година отчитаме плавен ръст. Това каза за БТА д-р Соня Джевизова - Амалиева, директор на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) - Пловдив. По думите й в момента върви кампания по кръводаряване за Цветница и Великден, като само за петък, събота и неделя безвъзмездно кръв са дарили 21 души.

За първото тримесечие на 2022 година кръводарителите от Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик са общо 9547. Ръстът е близо 6 на сто в сравнение със същия период на миналата година. През 2021 година медиците от пловдивския център са взели и обработили кръв от 37 246 души, което, в сравнение с 2020 г., е с близо 15 процента повече.

По изискванията на Световната здравна организация и на Европейската комисия кръводарителите трябва да са между 35 и 45 души на 1000 жители. В Пловдив и региона те са 37, така че напълно отговаряме на тези критерии, каза д-р Джевизова. По думите й най-често кръв даряват хора на възраст между 35 и 55 години. Много бихме искали да работим в по-младите групи, затова имаме насочени кампании в последните класове на гимназиите и при студентите, допълни тя.  

Наложилият се в последните години принцип на компонентната терапия е довел до баланс в резервите, тъй като от един сак кръвна суровина могат да бъдат направени 2-3 биопрепарата, каза директорът на РЦТХ - Пловдив. Тя обясни, че тази терапия представлява комплексен подход, в който на страдащия се предоставя това, което е дефицитно при него - на някои се прилага еритроцитен, на други - тромбоцитен концентрат, на трети - само плазма. Така все по-рядко от центъра прибягват до т.нар. планови дарители, които за Пловдив и региона са 1000. Това са дългогодишни, проследени кръводарители, които се търсят при спешни нужди. Много хора разбират колко ценна е тази дейност, защото тя, освен че е хуманна и полезна за обществото, има и благотворителен характер, коментира д-р Джевизова.

В осигуряването на кръвни ресурси има ежемоментна динамика, посочи тя и допълни, че например в този период от годината - пролетта, кървят язви, които изискват понякога големи обеми кръв за кръвопреливане. Друга характерна за момента нужда е, че, след успокояването на епидемичната обстановка, има ситуация с много хронични случаи - хора, които са чакали да отмине вълната, за да се лекуват и често това изисква различни вливания.

/ЛМ/

Благодарност към всички дарители и спомоществователи

Отмина една особена година, белязана от пандемията с COVID-19. Година, в която се наложи бързо да се приспособяваме към новите условия на работа и живот.

Беше година, която показа, че добротата, милосърдието и добротворството са присъщи на гражданското общество на град Пловдив.

От името на нуждаещите се пациенти, ръководството и целият колектив на Кръвен център – Пловдив благодари от сърце за навременната и адекватна намеса на сдружението „Бизнесът за Пловдив“ с членове над 30 изявени, проспериращи местни компании, които организираха и доставиха необходимите апарати за даряване на реконвалесцентна кръвна плазма в Пловдивския районен център за трансфузионна хематология.

Благодарим на всички дарители и спомоществователи, с чиято помощ Кръвен център – Пловдив има необходимото оборудване за извличане и обработване на така необходимата и ценна реконвалесцентна плазма. Така за закупуването на шоков фризер помогнаха голям брой фирми и физически лица, организирани от г-жа Нели Иванова и г-жа Пепи Павлова, подкрепени от Общинската администрация. За осигуряване на специализираната медицинска апаратура, касаеща COVID-19 – сектора на РЦТХ – гр. Пловдив, изключително активна помощ и съдействие пред Министерство на здравеопазването оказа г-жа Дани Каназирева – Областен управител на област Пловдив.

Благодарим на всички Вас многобройни, анонимни, безвъзмездни и доброволни кръводарители през трудната 2020г. за Вашата човечност, благотворителност и гражданска ангажираност.

Благодарим и на Вас дарители на реконвалесцентна плазма, които сблъсквайки се с коварната болест сте готови да помагате на нуждаещите се болни след оздравяването.

Благодарение на всеотдайният екип на РЦТХ – гр. Пловдив от високо квалифицирани професионалисти /лекари, сестри, лаборанти и др./ чрез интензификация, работата на звеното стартира успешно на 18.11.2020г.

Благодарение на всички Вас, много болни са прекарали Коледа и Нова година отново със своите семейства и близки, много заболели са имали шанс за живот.

Пожелаваме Ви една здрава, мирна и успешна 2021 година!

Благодарим!

Благодарност.pdf

Критерии за допустимост на дарители на Реконвалесцентна плазма

Критерии за допустимост на дарители на реконвалесцентна плазма:

Като дарители на Реконвалесцентна плазма COVID-19 се допускат лица, които отговарят на следните изисквания:

 • Реконвалесцентна плазма COVID-19 /ССР/ се взема само от преболедували и в период на възстановяване от COVID-19, отговарящи на изискванията на Наредба №5/25.04.2006г. – Медицински стандарт „Трансфузионна хематология“ /ДВ бр.42 от 23.05.2006г., изм. ДВ, бр.35 от 24.04.2018г./ за даряване на плазма от цяла кръв чрез стандартно кръводаряване и за даряване на плазма чрез плазмафереза:
  • Възраст 18 – 65 години;
  • Телесно тегло над 50 кг.;
  • В момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти.

 • Положителен PCR или положителен антигенен тест.

Антигенните тестове трябва да са извършени от лицензирани лечебни заведения /самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове/ и РЗИ.

 • Положителен тест за антитела срещу SARS-CoV2от сертифицирана лаборатория за лица, които нямат лабораторен положителен резултат за PCR или антигенен тест за SARS-CoV2. Ако в Националната информационна система няма данни за положителен PCR или положителен антигенен тест, освидетелстващият лекар изисква документация, доказваща, че лицето е било заразено от COVID-19 /епикриза, амбулаторен лист, документи от личен лекар, изследвания/.

 • Трябва да са изминали поне 40 дни след положителен PCR или положителен антигенен тест.

ВАЖНО!

Лекарят, освидетелстващ кръводарителя взема окончателно решение за допускане до даряване.

Срокове за отлагане от кръводаряване след ваксиниране срещу COVID-19

Срокове за отлагане от кръводаряване след ваксиниране срещу COVID-19:

При РНК ваксини – Comirnaty /Pfizer/, Moderna:

 • 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции;
 • 7 дни след възникване на нежелани реакции.

За векторни ваксини – Janssen, Vaxzevria /Astra Zeneca/:

 • 28 дни след ваксиниране, ако няма нежелани реакции.

Ако не е известен видът на ваксината:

 • 28 дни след ваксиниране.

Сроковете на отлагане се прилагат след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл.

Тези срокове се отнасят за всички кръводарители – както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма.

Дари кръв, помисли за другите!

Вследствие извънредното положение и пандемията от корона вирус, броят на безвъзмездните кръводарители драстично намаля.

За да се справи с критичното положение, Районен център за трансфузионна хематология – Пловдив отправя призив към Фирмите и гражданите на гр. Пловдив и Областта, които могат да се организират за кръводаряване.

Ние имаме възможност и готовност чрез предварително заявяване, да ви улесним като ви извозим в групи по няколко души /3-6/, с наш транспорт до Кръвния център и да ви върнем, като се спазват ограниченията и изискванията на Националния щаб за безопасност.

Нека проявим милосърдие и благотворителност!

Благодарим Ви предварително!

За повече информация, организация и координиране, моля звънете на тел. 032 904 407 – Емилия Бакалова; 032 904 400 - Величка Николова, Кръвен център гр. Пловдив или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сметка за дарения на РЦТХ - Пловдив

  

Във връзка с обявяването на извънредно положение за цялата страна и необходимостта от прилагане на разгънати противоепидемични мерки в дейността, РЦТХ - гр. Пловдив се нуждае от допълнителни материални и/или финансови средства с цел подпомагане ежедневната работа на служителите с кръводарители.

При наличие на желание и възможност бихте могли да помогнете на Центъра чрез дарение, като средствата бъдат превеждани по банкова сметка на РЦТХ - гр. Пловдив:

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG22UNCR75273154661201

BIC: UNCRBGSF

За контакти:

Районен център за трансфузионна хематология - Гр. Пловдив

Адрес: Гр. Пловдив, Бул. "България" 234 Б

Еmail: rcth_pl@abv.bg

 

Информация за лечебните заведения относно донорите и реципиентите на реконвалесцентна плазма

Уважаеми колеги, 

Съгласно изискваниата на Съвета на Европа, отправени към компетентните органи /МЗ и ИАЛ/, от 18.06.2020г. Трансфузионната система в Република България е регистрирана в Европейската програма на кръвните центрове за реконвалесцентна плазма COVID - 19/ EU COVID-19 Covalescent Plasma database /EUCCP/.

Участието в тази програма налага подаване на анонимна информация за донорите и реципиентите на реконвалесцентна плазма COVID - 19. Формулярите, които следва да се попълват са част от документацията, предоставена от програмата.

Попълнените документи се връщат в РЦТХ - гр. Пловдив

или на:https://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/covid-19_en

Формулярите можете да изтеглите от тук: Clinic-ccp.docx

 

Poker websites gbetting.co.uk/poker sign up bonuses